Cultura

De l’empremta àrab, els castells i l'arqueologia als llegats literaris i artístics d'Azorín i Eusebio Sempere o la representació única del Misteri d'Elx.

​​​​​​​​​Viatjar és conèixer. I la Costa Blanca és experta en mostrar la seua història, el seu art, les seues festes, el seu patrimoni com un gran valor de la seua cultura. També com una porta oberta per a recórrer la història d'una província marcada per moltes cultures, des de la prehistòria, amb vestigis com les pintures rupestres del Pla de Petracos, al món iber i romà, com els jaciments de Lucentum a Alacant i l'Alcúdia d'Elx, o l'ineludible llegat àrab d'una impressionant ruta de castells, amb més d'un centenar de fortaleses, la majoria d'elles declarades Bé d'Interès Cultural (BIC) i en moltes de les quals van deixar la seua empremta. Igual que en la Ràbita de Guardamar, única edificació del seu estil que es conserva.

 

L'oferta de museus és enorme, amb centres com el MARQ, Museu Arqueològic de la Província d'Alacant, convertit en un referent internacional; o el Museu d'Art Contemporani d'Alacant que atresora la col·lecció personal d'Eusebio Sempere donada a la ciutat, el fons municipal d'obres de l'artista d'Onil i la Col·lecció Caixa Mediterrani; o la Casa Museu Azorín de Monòver, amb el llegat personal i literari de l'escriptor; o la Casa Modernista de Novelda o el santuari de Santa María Magdalena, dos exemples de gran impacte arquitectònic i ornamental.

 

La nostra riquesa cultural està reconeguda amb tres patrimonis de la humanitat: el Misteri d'Elx, una representació única amb arrels medievals; el Palmerar d'Elx, amb més de 200.000 exemplars i l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani, amb importants pintures rupestres a l'Alcoià, El Comtat, la Marina Alta i la Marina Baixa.

La Costa Blanca compta, a més, amb alguns dels nuclis històrics més autèntics d'Espanya, com el Barri de Santa Creu d'Alacant, amb les seues cases emblanquinades que enlluernen en reflectir la llum del Mediterrani. O els no menys singulars d'Elx, Xàbia, Dénia, Benissa, Teulada o Biar. Sense oblidar els que, per la seua riquesa patrimonial, s'han fet creditor de la declaració com Bé d'Interès Cultural (BIC). És el cas d'Oriola, Alcoi, Cocentaina, El Castell de Guadalest, Tabarca, La Vila Joiosa o Villena.