Festes

Els Moros i Cristians, les Fogueres de Sant Joan o la Setmana Santa acumulen diversos títols que les reconeixen com celebracions d'Interès Turístic Internacional.

Província festera per excel·lència, no hi ha racó ni població, per menuda que siga, que no celebre alguna festa amb la seua pròpia idiosincràsia. Es duen el palmell els Moros i Cristians, una tradició estesa per tota la Costa Blanca des del segle XVI i que té el seu màxim exponent a Alcoi i els de La Vila Joiosa, localitats on aquesta festa ha estat declarada d'Interès Turístic Internacional.

 

El culte al foc queda palès amb la celebració de les Fogueres de Sant Joan d'Alacant, reconegudes també com Festa d'Interès Turístic Internacional i que cada any atrauen a milers de visitants que gaudeixen dels monuments que es planten en la ciutat fins a la cremà en la nit de Sant Joan.

 

I més foc amb els coets de la Nit del Albà, que cada mes d'agost pinten el cel d'Elx de color. Seguint en la ciutat de les palmeres, assistir a una representació del Misteri d'Elx, Patrimoni de la Humanitat, constitueix una de les experiències més particulars de les celebracions de la província. També s'il·lumina el cel d'Altea a l'agost amb el tradicional Castell de l'Olla.

 

Brilla, d'altra manera, la Setmana Santa, especialment la de Crevillent, amb imatges signades per Mariano Benlliure; la d'Oriola, amb escultures de Salzillo, i el Diumenge de Rams d'Elx, celebracions totes elles declarades d'Interès Turístic Internacional.

 

De gran tradició és la Cavalcada dels Reis Mags d'Alcoi, considerada la més antiga d'Espanya perquè va començar l'any 1885 i en la qual els patges accedeixen a les cases amb llargues escales per a lliurar els regals. També en Nadal, Alcoi exposa el Betlem de Tirisiti, declarat Bé d'Interès Cultural en 2002, i La Canyada ofereix una representació única, l'Acte dels Reis Mags, en el qual els veïns es converteixen en actors per un dia.

 

El Certamen Internacional d'Havaneres i Polifonia de Torrevella, també Festa d'Interès Turístic Internacional; l'escenificació del Tractat d'Almirra, en Camp de Mirra; la celebració del Pa Beneït a La Torre de les Maçanes; els Bous al Carrer de Dénia o Els Enfarinats a Ibi són altres experiències recomanables.

 

La música, en general, està quasi sempre present en tot el cicle festiu de la província i en la quotidianitat dels municipis, amb nombrosos concerts, cercaviles i certàmens que naixen d'una impressionant tradició musical i de l'existència de bandes de música, agrupacions i conjunts en cada racó de la Costa Blanca.

No te pierdas