Gastronomia

La gran varietat de productes i plats, tant tradicionals com nous, donen sabor a una província que disposa de vins d'alt nivell

Alacant és molt més que arrossos, dels quals la província conta amb una gran varietat, i productes de mar. Alacant és dieta mediterrània, verdures, fruites, exquisidesa, bona cuina, tradició, investigació i professionalitat. Ho demostren les vuit estrelles Michelin que pengen de sis establiments del nostre entorn. Quique Dacosta, amb tres en el seu restaurant de Dénia; i Pepa Romans, de Casa Pepa d'Ondara, Kiko Moya, de L'Escaleta de Cocentaina, Susi Díaz, de La Finca de Elche, María José San Román, del Monastrell d'Alacant, i Alberto Ferruz, del BonAmb de Xàbia, amb una cadascun.

Una excel·lència que els cuiners d'alt nivell fomenten amb la investigació gastronòmica, que conviu de forma complementària amb una gran diversitat de cuina tradicional que es conserva per les muntanyes i les valls de la província per a delectar els paladars dels visitants. Dels arrossos més singulars, com el calder, a l'olleta de la muntanya, la pericana, el gaspatxo o el bullit amb pilotes. Tot amb productes de la terra.

L'excel·lència també es reconeix amb els productes que tenen el segell de Denominació d'Origen. Ací està la nespra de Callosa d'En Sarrià, el torró de Xixona i Alacant, les cireres de la Muntanya d'Alacant, el raïm Embossat del Vinalopó, les begudes espirituoses d'Alacant i els vins d'Alacant.

Uns vins que ja han collit nombrosos premis i que van des del moscatell fins als rosats i licors, amb un vi d'origen exclusiu com és el Fondillón. I que per a estar més prop dels consumidors obri les portes dels cellers amb l'objectiu de potenciar altre tipus de turisme, amb la denominada Ruta del Vi, que s'estén des del Pinós fins a la Marina Alta i El Comtat. Ja han rebut més de 23.000 visites en el que va d'any.