Naturalesa i interior

Una desena de parcs naturals s'estenen per la província, jalonada per valls i muntanyes de caràcter únic

Serra de Mariola, Font Roja, l'aiguamoll de Pego - Oliva, Penyal d'Ifac, Serra Gelada, Montgó, les llacunes de la Mata i Torrevella... Aquests són només alguns dels deu parcs naturals que jalonen la Costa Blanca de nord a sud, configurant-hi un paisatge únic, variat i amb particularitats que sorprendran al visitant. Una d'elles és el patrimoni arqueològic, des de pintures rupestres a nombroses restes iberes i romanes.

Ser la segona província més muntanyenca d'Espanya fa d'aquest territori un espai exclusiu on es pot passar d'una vall a un cim de més de 1.000 metres en un mateix recorregut –amb els 1.550 metres d'Aitana i els 1.436 del Puig Campana–, o descobrir vegetació autòctona i única en tota Espanya, a més de boscos ja protegits i escassos a Europa, com el de til·lers en Serra Mariola.

Precisament aquest parc natural es duu el palmell oferint unes vistes espectaculars i un herbari natural de plantes aromàtiques i medicinals que no es poden trobar en cap altre lloc. A més, la natura convida a visitar la Serra de Maigmó, que ofereix una de les vistes més espectaculars de la costa.

 I de la muntanya a les valls que miren de gairell a les muntanyes que els bressolen a més de 900 metres d'altura. La Vall d'Alcalà, Vall d'Ebo, La Vall de Laguar, on es troba l'abrupte Barranc de l'Infern, la Vall de Pop, La Vall de Gallinera o la Vall del Vinalopó, amb Denominació d'Origen per al seu raïm de taula, estan plenes de riqueses naturals que no cal perdre's. ​

 


​