02

Gata de Gorgos - Parcent

 

En aquesta etapa, que transcorre per la comarca de la Marina Alta, travessarem la Serra de Seldetes des de Gata de Gorgos i, posteriorment, passejarem per camins de la Vall de Pop que amaguen racons únics.

A l'ombra del Montgó trobem el municipi de Gata de Gorgos, on establim el punt de partida de l'etapa, al parc del Raval.

Creuem el riu i continuem per un agradable sender fins a arribar al Mas de les Mallaes, al costat de la Font de la Mata, un aljub que ha servit per abeurar el ramat des de l'època dels àrabs. Damunt de la font creix "la mata", un llentiscle que dóna nom al paratge.

Seguim cap a l'Alt de Serrellars per una senda amb abundant vegetació que remunta el Barranc de Canela. El cim ofereix vistes de la Serra de Bèrnia, el Penyal d'Ifach o del Montgó.

Des del punt més alt, la senda descendeix cap a la Vall de Pop passant primer per uns antics bancals en els quals podem apreciar l'arquitectura de la pedra en sec, tècnica constructiva amb murs de pedra que no fa servir cap altre tipus d'argamassa.

Travessem el minicipi de Senija i ens endinsem a la muntanya de Llíber, per el camí Vell, fins arrivar a la plana de Llíber acompanyats de milers de vinyes fins que arribem al poble de Llíber.

Després de visitar aquest poblet, ens dirigim a Xaló seguint el curs del riu Xaló-Gorgos, declarat Lloc d'Interés Comunitari. Després d'aturarnos a Xaló continuem resseguint el llit del riu fins que el creuem per arribar a Alcalalí, un altre bonic municipi que paga la pena de visitar.

Finalment, un preciós passeig que discorre per camins rurals entre conreus i el Barranc de l'Alberca completa l'etapa i ens conduirà fins a Parcent.

Senija, Llíber, Xaló, Alcalalí y Parcent

Són pobles lligats a l'agricultura, especialment al cultiu de vinyes i ametlers. Atura't per conéixer la seua gastronomia, les seues tradicions i els seus paratges entre camps i muntanyes.

Moriscos i bandolers formen part del passat de Senija. A Xaló trobarem assentaments de poblacions iberes, romanes i àrabs. En tot el terme podem trobar vestigis arqueològics i històrics de les civilitzacions esmentades.

Llíber destaca pel seu important patrimoni etnològic i cal ressaltarne els terrenys dedicats al conreu de vinyes i les cases amb riurau.

Des de l'emblemàtica Torre d'Alcalalí, declarada Bé d'Interés Cultural, podrem contemplar increïbles vistes panoràmiques de la Vall de Pop.

Un element a destacar de Parcent és el fet que encara s'hi poden presenciar partides de pilota al carrer, concretament al carrer de Dalt. No deixeu  de  recórrer  els  carrerons  estrets,  empinats  i de configuració irregular, en els quals encara es respira el passat d’alqueria àrab.

Entorn privilegiat en el qual s’uneixen natura, muntanya, història, esport i tradició.

SENDERISME:

Breus recorreguts i senders locals ens permetran conéixer la Serra de Bèrnia i la Vall de Pop. Camins de pedra i aigua és un recorregut a la vora del riu Gorgos declarat Lloc d'Interés Comunitari.

Aconsellem passejar pel Barranc del Cau, recórrer el PR-CV 53 Castell d’Aixa i el PR-CV 158 Serra del Carrascar, amb unes vistes immillorables de la Marina Alta i la Marina Baixa.

BICICLETA DE MUNTANYA: 

Hi ha nombrosos recorreguts de diferents nivells: la Ruta de Sant Joan de Mosquera, la Ruta del Moscatell o dels Camps de Murla són de fàcil accés, mentre que la volta al Cavall Verd o el Camí de la Pansa comporten més dificultat. Ara bé, si el que busquem és rutes extremes a la Serra de Bèrnia, la travessa de Benissa a Parcent, la ruta de la Vall d'Alcalà i el Pla de Petracos ens posaran a prova.

ESCALADA: 

Hi ha 65 vies d'escalada ubicades entre la Penya Roja i la Font d'Aixa. També es pot escalar a Alcalalí, a les vies situades prop de la Murla.