04

Castell de Castells - Confrides

 

Aquesta etapa transcorre per la Serra de la Serrella, una muntanya que enamora. Al límit intercomarcal, amb la Marina Baixa al sud i amb el Comtat i la Marina Alta al nord, aquesta serra està considerada una de les més agrestes de la província. Hi trobarem nombroses plantes aromàtiques com la sàlvia o la camamil·la.

Eixim de Castell de Castells per la carretera CV-752 i ens desviem en direcció a l'Àrea Recreativa del Castellet, des d'on es puja fins al Coll del Castellet.

Des d'ací continuem l'ascens per la pista fins que arribem a l'accés del Castellet, una antiga fortificació d'origen àrab sobre la Penya del Castellet, amb magnífiques vistes de la Vall de Guadalest així com de l'impressionant Barranc de la Canal.

Seguim per la pista per tornar al desviament pel qual s'accedeix al Barranc de la Canal, per on es puja fins a la Malla del Llop, a 1.357 metres sobre el nivell del mar.

Després de reposar forces al cim, reprenem la marxa per una bonica senda que ens portarà al Collat Borrell. Cal desviarse de la ruta per a poder guaitar pel Recingle de la Finestra, un gran forat a la muntanya amb la forma d'Àfrica.

De nou en ruta, continuem per una pista fins que ens desviem per un bosc de pins que ens conduirà al Pas del Comptador, on iniciarem el descens en direcció a Confrides.

Després de travessar diversos barrancs per una senda entre pins, accedim al camí que ens conduirà fins a Confrides pel riu Beniardà.

Confrides

​​ el seu origen en una alqueria àrab coneguda com Alfofra; una prova n'és el Castell d'Alfofra, situat a la Penya del Castellet.

La seua població es divideix entre Confrides i l'Abdet, aldea que posseeix un vell safareig molt ben conservat i uns dels trinquets més xicotets.

Als seus voltants podem trobar pous de neu, construccions per a emmagatzemar neu durant l'hivern i ferla servir en estiu.

La Serra d'Aitana i les muntanyes de la Marina estan declarades Zona d'Especial Protecció per a les Aus, de manera que podrem veure, entre altres espècies, falcons i àguiles.

Confrides disposa de dues microreserves de flora, el Coll del Ventisquer i el Camarell, a més d'altres tres microreserves de flora a la població veïna de Benifato, i això converteix la zona en un lloc d'especial interés botànic.

La Vall de Guadalest és un paradís entre muntanyes, amb paisatges formats per penyes i cingles.

La Vall de Guadalest és un paradís entre muntanyes, amb paisatges formats per penyes i cingles, que juntament amb el pantà ofereix múltiples possibilitats per als excursionistes.

La Malla de Llop, la Penya Alta, el Pas de la Rabosa, els avencs de Partagat, el Port de Confrides i el naixement del riu Guadalest formen un entorn ideal per a la pràctica de senderisme, bicicleta de muntanya, ciclisme, escalada, rutes 4x4 i piragüisme al pantà de Guadalest.

Des de Confrides ixen diverses rutes: el PR-CV-22 Port de Tudons Confrides i el PR-CV-45 Callosa d'en Sarrià - Confrides, així com molts altres itineraris que trobarem pels confins de la vall.

El Barranc de l'Abdet, amb cascades i salts d'aigua, és una delícia per als amants del barranquisme.