06

Sella - Torre de les Maçanes

 

Aquesta etapa està envoltada d'un entorn muntanyenc privilegiat: Aitana, el Puig Campana, el Cabeçó d'Or i el Castellet. Abandonem la Marina Baixa per endinsarnos en la comarca de l'Alacantí i continuar descobrint indrets i racons encantadors d'aquesta província.

Eixim de Sella en direcció a Relleu i, després de creuar el riu Sella, ens introduïm en un camí en ascens continu a la vora de bancals escalonats d'ametlers.

Si fem aquesta etapa a principi d'any, gaudirem de l'espectacle dels ametlers en flor, ja que la ruta discorre entre interminables bancals d'aquest característic arbre mediterrani.

Iniciem el descens fins a Relleu per una bonica i tranquil·la senda, també entre bancals, que ens porta al municipi per la zona nord. Travessem aquest xicotet municipi a la recerca de les faldes del castell.

Passant per davant del safareig eixim del municipi pel riu Amadòrio.

Creuem el riu i comencem l'ascens per un camí de terra que voreja la Penya del Figueret, territori d'àguiles, mussols i falcons.

Aquesta pista va guanyant altura fins que el cim se situa a 957 metres sobre el nivell del mar, dins de la Serra de la Grana.

Continuem caminant plàcidament per una pista mentre gaudim del contrast entre zones altes boscoses i àmplies àrees de terres de conreu, majoritàriament ametlers.

Travessem el Barranc de la Surca per arribar a la carretera de Relleu, que cal creuar per seguir per la Partida del Teix, que discorre entre pins fins que arriba a la nostra destinació, el municipi de la Torre de les Maçanes.

Relleu

​Poble amb encant que destaca per la bellesa dels seus carrers estrets i escalonats. Al nostre pas per Relleu podem visitar edificis d’interés històric i arquitectònic, com el safareig municipal, el molí medieval, hisendes agrícoles i el museu, de caràcter històric, arqueològic i etnològic

Torremanzanas

Hi trobem edificis d'interés arquitectònic i cultural, com l'Església de Santa Anna, el Pou de la Neu i la Casa Alta, una torre feudal que alberga el museu etnològic, així com jaciments prehistòrics, com el Freginal de la Font Major, les Sitges de la Foia de Cortés i el Xipreret, la Necròpolis de la Muntanya de la Barsella i la Penya del Comanador.

Des de Relleu ixen diferents recorreguts per a senderistes.

Des de Relleu ixen diferents recorreguts per a senderistes com el Camí Bortolons, la Bassa del Molí Vell i el Camí de l'Horta, entre molts altres. Des de la Torre de les Maçanes, podem accedir al PR-CV-232 Serra dels Plans i el Montagut.

Per als amants de la bicicleta de muntanya, hi ha bells recorreguts que uneixen les poblacions de Relleu, Sella, la Torre de les Maçanes i la Serra de l'Aguilar.

Relleu disposa d'una excel·lent via ferrada, la Via Ferrada del Figueret, així com del Barranc de l'Estret de Relleu, on és aconsellable practicar barranquisme després de l'època de pluges, ja que serà molt més divertit. Des de la Torre de les Maçanes es pot accedir a la població veïna Penàguila per descendir el Barranc del Castell de Penàguila.

El Cabeçó d'Or i la Grana són Zones d'Especial Protecció per a les Aus, un entorn ideal per a l'albirament d'ocells, ja que alberguen importants poblacions d'aus de rapinya, d'entre les quals cal destacar la presència del còlbit negre i la gralla de bec roig.