07

Torre de les Maçanes - Ibi

 

Aquesta ruta transcorre entre due comarques: l'Alacantí i l'Alcoià. Eixim de Torre de les Maçanes per la senda que segueix el llit del riu de la Torre i, a continuació, ens endinsem en la Serra dels Plans. Aquesta senda ens portarà a visitar la magnífica gelera del Rentonar, de la qual encara es conserva la cúpula de maçoneria.

Seguim en direcció sudoest per una pista que puja fins a les antenes de la Carrasqueta, que estan ubicades al costat de la gelera del Pou del Surdo i ofereixen unes magnífiques vistes.

Després de visitar la gelera, continuem pel sender ecològic que mostra les espècies característiques de la zona, com ara l'eriçó, el llentiscle o el margalló.

Quan arribem a la carretera CV-800, posem rumb al Paratge dels Plantadets seguint una pista que travessa la Serra de la Carrasqueta, coneguda així per la gran quantitat de carrasques que hi ha.

Després d'1,5 quilòmetres travessant diverses pinades i camps de conreu, abandonem la pista per iniciar l'ascens al refugi de Els Esbarzerets. Des d'allí seguim pujant fins a l'Alt de la Carrasqueta, a 1.205 metres sobre el nivell del mar, des d'on es pot contemplar el Cabeçó d'Or, el Migjorn, el Cap de Santa Pola, l'Illa de Tabarca i la Font Roja.

Tornem al refugi de Els Esbarzerets per iniciar el descens pel camí del Carrascar, una pista ben bonica. Finalment, deixem la pista per agafar un camí asfaltat, a la vora de la Rambla de la Boquera, que ens conduirà fins al municipi d'Ibi. 

Ibi

Ibi és un poble de muntanya de caràcter entranyable i familiar, i conegut com el centre espanyol del joguet, fet que es veu reflectit als singulars parcs infantils temàtics, on els més menuts faran volar la imaginació.

És imprescindible visitar el Museu Valencià del Joguet així com les ermites, les esglésies i els nombrosos pous de neu, llegat d'un passat marcat per la indústria del gel, així com gaudir dels gelats artesanals que s'hi fan.

El Paratge Natural Municipal d'Ibi es caracteritza per la biodiversitat de flora i fauna així com per la gran quantitat de recursos amb els quals els visitants poden disfrutar de la naturalesa, com ara l'Àrea Recreativa de Sant Pasqual, el Jardí Botànic de l'Estació Biològica de Torretes, amb una microreserva de flora i una reserva de fauna.

Cal destacar, per damunt de tot, el Museu de la Biodiversitat d'Ibi, una exposició permanent sobre l'ecosistema mediterrani i els mitjans agrícoles propis, una mostra centrada en allò que actualment coneixem com desenvolupament sostenible.

El seu entorn natural així com el seu enclavament dins de la província d’Alacant fan d’Ibi un centre neuràlgic per a la pràctica de turisme actiu.

Disposa de nombrosos recorreguts per a practicar senderisme: PR-CV 26,PR-CV 81, PR-CV 82, PR-CV 83, PR-CV 127, PR-CV 128, PR-CV 129, PR-CV 170.

Altres opcions molt recomanables són el descens de barrancs, com el Barranc de les Raboses, o la pràctica de l'escalada al Barranc dels Molins.

Per als amants de la bicicleta de muntanya, nombroses rutes recorren els paratges que envolten el poble, itineraris que permeten conéixer indrets com la Serra del Maigmó, el Menejador o el Barranc dels Molins, entre molts d'altres.