08

Ibi - Alcoi

 

Ubicada a la comarca de l'Alcoià, aquesta etapa transcorre pel Parc Natural del Carrascar de la Font Roja. Puja al cim del Menejador (1.356 m) i baixa al municipi d'Alcoi. Iniciarem la ruta al municipi d'Ibi i ens endinsarem al Paratge Natural del Barranc dels Molins.

Una vegada eixim del barranc, ascendim fins que arribem al cim del Menejador, no sense abans tindre l'oportunitat de visitar el Pou del Barber, la Cova Coloma i el Pou del Carrascar, pous de neu que formaren part de la xarxa de pous que explotaren els nevaters d'Ibi.

Al cim podem reposar forces gaudint de les magnífiques vistes a la vall, que s'estén entre el Menejador i la Serra de Mariola; a més, també s'hi pot apreciar el cromatisme del bosc caducifoli, els pinars que acullen ocells com el falcó, l'esparver i el trencapinyes; al bosc, a més, viuen porcs senglars, raboses i musaranyes. A la part més alta construeix els seus nius l'àguila perdiguera, el gran duc, el falcó perdiguer i el pardal roquer.

Comencem el descens endinsantnos al bosc de carrasques que dóna nom al parc fins a arribar al Pla de la Mina. Allí podem veure, des del mirador, el Santuari de la Font Roja, cap a on ens dirigirem per visitar el Centre d'Interpretació Font Roja Natura.

Descendim fins a arribar al Paratge Natural Municipal Canalons - Racó de Sant Bonaventura, un indret tranquil i fresc que té un curs d'aigua tot l'any.

Seguim el sender paral·lel al riu Polop fins que en- llacem amb laVia Verda d'Alcoi pel Pont de les Set Llunes, que ens portarà al centre urbà d'Alcoi.

Alcoy

​Capital de la comarca de la L'Alcoià, con un entorno natural incomparable, rodeada de dos Parques Naturales. Su patrimonio medieval y modernista junto con los emblemáticos puentes que salvan barrancos y ríos, nos presentan una ciudad amable para recorrer a pie, cercana y repleta de historia.

El actual núcleo urbano de Alcoy tiene su origen como villa cristiana en 1256 según la Carta Pobla. Existen documentos del siglo XV que citan la existencia de molinos de harina y batanes asentados en la cuenca del río Molinar, que permitieron el desarrollo de una industria textil y papelera, vinculada originalmente a sus ríos. Así es como Alcoy llegó a ser ciudad pionera y referente industrial dentro del panorama español, en los siglos XVIII y XIX. Recomendamos su ruta modernista.

Destacar la fiesta de Moros y Cristianos, declaradas de Interés Turístico Internacional, dedicada a San Jorge, y la Cabalgata de Reyes Magos de Interés turístico Nacional.

En la gastronomía de Alcoy destacan: la olleta (guiso a base de alubias, con pencas, carne de cerdo y morcilla), la borreta (guiso con patatas, espinacas, bacalao y huevo), la pericana (plato frío a base de pimiento seco y bacalao) y les bajoques farcides (pimientos rellenos de arroz, tomate, ajo picado, perejil, carne de cerdo o atún fresco).

En aquest municipi privilegiat per a la pràctica del turisme rural i d’aventura podràs disfrutar d’excursions a peu, amb bicicleta o a cavall amb nombroses rutes.

També podràs pedalar per la Via Verda d'Alcoi o practicar-hi escalada. O si eres dels que prefereixen alliberar adrenalina, atreveix-te amb  el

salt de pont (puenting) o el salt elàstic (bungee jump) des del Pont de les Set Llunes.

NATURALESA

Alcoi és una ciutat enclavada entre rius, barrancs i muntanyes. De fet, el 80% del municipi presenta algun tipus de protecció mediambiental, com ara els Parcs Naturals del Carrascar de la Font Roja i de la Serra de Mariola i el Paratge Natural Municipal Canalons - Racó de Sant Bonaventura.

Al terme d'Alcoi es troben nombrosos ressalts rocosos, com el cim del Menejador, la Serra dels Plans, el Barranc del Cint, l'Alt de les Pedreres o la Serreta, entre d'altres. Per aquests indrets passen els principals rius de la zona, el Polop i el Barxell, que s'uneixen i formen el Riquer, que juntament amb el Molinar formen el tram de capçalera del riu Serpis. Són remarcables les pintures rupestres de La Sarga, Patrimoni de la Humanitat.