11

Banyeres de Mariola - Onil

 

Ens trobem a la comarca de l'Alcoià. L'etapa s'inicia a Banyeres de Mariola, a l'Àrea Recreativa del Molí l'Ombria, a la vora del Vinalopó. Seguim la Ruta dels Molins.

A 500 metres creuem el riu per arribar a una pista amb una pronunciada pendent que ens porta fins al cim de Penya de la Blasca, a 1.120 metres sobre el nivell del mar.

Una vegada hem reposat forces, descendim per un camí que travessa la Serra de la Fontanella, poblat de pi blanc i algunes alzines. Després d'uns quants quilòmetres arribem al desviament de la Cova Negra, un antic refugi de pastors que es pot visitar si ens desviem uns metres.

Continuem el descens passant per l'Àrea Recreativa Lomas de Jara i arribem al Santuari de la Mare de Déu de Gràcia, ubicat a un quilòmetre de Biar.

Des del santuari, comencem a pujar en direcció a Onil. Aquesta zona està enclavada dins de la Serra del Maigmó i la Foia de Castalla, declarada Zona d'Especial Protecció per a les Aus, on habiten l'àguila reial, el falcó pelegrí i el duc.

Passem pel costat de la Fonteta de Soriano i conti- nuem per la pista fins al desviament de la Font del Xorro, que es troba a pocs metres de la pista baixant pel barranc.

Seguint la pista ens trobem amb el desviament cap a Onil, que haurem de prendre per arribar al barranc per on baixarem i arribarem al poble. De camí, passarem pel Pouet de la Neu, que prova que antigament en aquesta localitat va existir activitat gelatera.

Biar

Biar s'apinya en un turó coronat per un castell d'origen musulmà.
El poble s'assenta sobre els contraforts de la Serra de Mariola. 
Podem visitar el Museu Etnogràfic Municipal per conéixerne el patrimoni i les tradicions, encara que simplement passejant per Biar tindrem l'oportunitat de descobrir un laberint de carrers estrets i empedrats.

Onil

Els municipis situats en els contraforts de la Serra de Mariola ofereixen la possibilitat de practicar tot tipus d’esports a l’aire lliure.

Els municipis situats en els contraforts de la Serra de Mariola, envoltats de la Serra de la Fontanella, la Serra del Reconco, la Serra del Frare i la Serra d'Onil, ofereixen la possibilitat de practicar tot tipus d'esports a l'aire lliure.

SENDERISME: 

Des de Biar podem fer les següents rutes: PR-CV 55 Serra de la Fontanella, PR-CV 155

Serra del Frare, PR-CV 35 Banyeres de Mariola - Biar- Elda i el Sender Botànic del Reconco.

Des d'Onil podem recórrer els següents itinera- ris: PR-CV 87 Onil el Rebolcador Castalla; PR- CV 88 Onil el Reconco; PR-CV 89 Onil Alt de la Barcella; PR-CV 141 Mas Tàpena Xorret de Catí; PR-CV 90 Fonteta Sorino Onil Banyeres de Mariola, i PR-CV 160 Casa Tàpena Mas de Prats.

Moltes d'aquestes rutes discorren per pistes forestals, per la qual cosa també es poden fer tant en bicicleta de muntanya com a cavall.

ESCALADA:

Els amants de l'escalada poden gaudir d'aquesta activitat tant a la Serra del Frare com a la Serra de la Fontanella, amb diverses orientacions i nivells de dificultat.

PARAPENT:

Per als aficionats al parapent, hi ha, a la Serra del Reconco, una zona de vol de 1.180 metres d'altitud.