17

Hondón de los Frailes - Crevillent

 

Aquesta ruta transcorre entre dues comarques, el Vinalopó Mitjà i el Baix Vinalopó, i travessa la Serra de Crevillent, espai natural protegit per la Unió Europea per a la conservació de la vegetació i les aus, que ens farà sentir en contacte amb la natura, a més de disfrutar de precioses vistes, amb zones de cultius, rambles, barrancs, zones de denses pinades i vegetació abundant, escarpades pendents i abismes imponents.

Eixim del Hondón de los Frailes pel carrer Asp, en direcció sudest, cap a la falda de la serra. Caminarem entre conreus d'ametlers, oliveres i vinyes, i passarem pel Corral del Sastre. A poc a poc va canviant el paisatge fins que ens endinsem en una densa pinada.

Més o menys al quilòmetre 3,4 ix una senda cap a la Cova de Jaume el Barbut. Si volem visitarla, caldrà desviarse de l'itinerari uns 450 metres. De nou al nostre camí seguim pujant per la Vereda del Picatxo rumb al Picatxo, o pic de Sant Gaietà, cim al qual arribarem pujant per un fort pendent, però que paga la pena de fer per les magnífiques vistes i l'esplèndid precipici.

Iniciem el descens en direcció al Sant Juri pel costat dret, des d'on es tenen constantment vistes a les parets del Barranc d'Anouers.

Passat el cim del Sant Juri, iniciem el descens cap a la zona de conreu de la Foia i tornem a pujar pel camí de Catí, on es troba una microreserva de flora autòctona i protegida.

A continuació, pugem per la pista forestal que travessa la Serra de Crevillent en direcció al Puntal de Matamoros, amb unes precioses vistes de la comarca del Vega Baja i les salines de Santa Pola. En arribar al Barranc Fort continuem per una pista fins al desviament que ens portarà al jaciment arqueològic de la Penya Negra.

Finalment, passarem per Els Pontets, un aqüeducte d'alt valor arqueològic i etnològic, abans d'arribar al punt final d'aquest tram, el municipi de Crevillent.

Crevillent

A Crevillent l’esport i la natura es fusionen per gaudir d’activitats com ara senderisme, bicicleta de muntanya i escalada.

Hi ha un catàleg d'itineraris que mostra les rutes autoritzades per a cada activitat esportiva. Aquestes rutes ens permetran conéixer els cims de la Serra de Crevillent, com ara la Vella, Sant Juri i Sant Gaietà. A més, diversos senders ens portaran a visitar els voltants: PR-CV 108, PR-CV 109 i PR-CV 110.

La Serra de Crevillent compta amb molts barrancs i rambles, on tindrem l'oportunitat d'apreciarne tant la bellesa com l'interés paisatgístic i natural.

Per a la pràctica de l'escalada, hi ha diverses vies a la Ratlla del Bubo i l'aresta oest de Sant Juri.

També és molt recomanable visitar el Parc Natural el Fondó per a l'albirament d'aus: serà una delícia per als amants de l'ornitologia.