19

Guardamar del Segura - Benijófar

 

Aquesta etapa se situa a la comarca del Vega Baja, en la qual tindrem l'oportunitat de creuar i conéixer dos paratges naturals inclosos en la Xarxa Natura 2000: les Dunes de Guardamar i el Parc Natural de la Mata-Torrevieja.

Si en l'etapa anterior no es va visitar la desembocadura del riu Segura, aquest vegada sí que serà el lloc escollit per iniciar l'etapa de hui, ja que es tracta d'una zona d'interés ornitològic, sobretot en el punt en què el riu desemboca en el mar. 

Hi podrem observar gran quantitat d'aus que, acostumades a la presència de pescadors, es deixaran observar mentre es dediquen als seus quefers diaris.

El Parc Natural de la Mata-Torrevieja, declarat Zona d'Especial Protecció per a las Aus (ZEPA), Lloc d'Interés Comunitari (LIC) i Zona d'Especial Conservació (ZEC), està format per la llacuna de Torrevieja i la llacuna de la Mata, que és la que nosaltres vorejarem durant el recorregut.

Travessarem un paratge de singular bellesa on podrem distingir saladars, poblats amb vegetació adaptada a sòls salins d'entre la qual cal destacar la població d'orquídies silvestres més gran de la Comunitat Valenciana, canyissars i joncars, zones de matolls salins i zones de muntanya, així com conreus de vinya que formen part del paisatge del parc.

Primer creuarem la fila de dunes de Guardamar del Segura mentre gaudim de vistes al mar i caminarem al voltant de la llacuna de la Mata, un tram d'especial interés ornitològic, on podrem delectaros contemplant la bellesa i l'elegància dels flamencs que formen una taca rosada sobre la llacuna, un paisatge únic en el seu conjunt que ens ofereix la natura.

Benijófar

Aquesta localitat, ubicada al Baix Segura i els inicis de la qual es remunten a una antiga alqueria àrab, és actualment una zona d’alt interés agrícola dedicada al cultiu de cítrics i hortalisses. 
Cal destacar el seu particular sistema de reg, ja que l’extracció d’aigua es fa mitjançant una sénia àrab construïda amb murs de carreus del segle XIII.

Durant la nostra estada a Benijófar podrem disfrutar de diferents activitats a l'aire lliure.

És molt recomanable passejar pel sender local SL-CV 135 Pasejar per Benijófar, ja que transcorre a la vora del riu i ens permet conéixer l'horta tradicional de Benijófar, accedir a la sénia àrab i a l'Àrea Recreativa del Secà.

És imprescindible visitar la llacuna de Torrevieja. Des de la població de Los Montesinos ix el sender local SL-CV 115, conegut també com la Ruta Salada, que podrem recórrer a peu o en bicicleta. 

Un recorregut d'alt valor ecològic i paisatgístic, on descobrirem un curiós detall: el color rosat de la llacuna. 

També podem dedicar una jornada a l'observació i reconeixement d'aus al Parc Natural de la Mata-Torrevieja i recórrer els itineraris que ofereix el parc: la Ruta groga (a peu), la Ruta roja (bicicleta) i la Ruta del vi.