20

Benijófar - Orihuela

 

Aquesta senzilla ruta ubicada al Baix Segura transcorre per una tranquil·la pista de terra a la vora del riu Segura i està equipada amb diverses àrees recreatives habilitades a les arbredes del riu, zones de ribera poblades amb arbres i matolls on podrem descansar una mica.

Eixim de Benijófar pel carrer Primer de Maig i continuem en direcció nordoest per un camí asfaltat entre camps de conreus. Seguim fins que arribem  a una pista de terra, al marge dret del riu Segura. Continuem per aquesta pista cap a l'esquerra.

Un gran pont de metall creua a l'altra banda, a l'esquerra, del riu Segura. Així que creuarem el pont si volem visitar la població de Formentera del Segura. Un poc més endavant, en un dels meandres del riu, ens trobem la Sénia de Benijófar, un conjunt hidràulic que va ser construït amb murs de carreus a mitjans del segle XVII i que actualment disposa d'una roda de ferro de 7,70 metres de diàmetre.

Les vistes a la Serra d'Orihuela ens acompanyaran al llarg de tot el recorregut, un paisatge peculiar que ens cridarà l'atenció per la distingida orografia d'aquesta serra situada enmig d'extensos paisatges d'horta.

Nombroses aus aquàtiques es refugien entre la vegetació de la riba, per la qual cosa aquesta etapa es convertirà en un itinerari especialment atractiu per als amants de l'ornitologia.

Passejar per aquest itinerari i observarne l'entorn ens farà comprendre el gran aprofitament hidrològic del riu Segura des de ben antic, aprofitament que ha significat una font de riquesa per al desenvolupament  de l’agricultura.

Orihuela

Oriola, declarada Conjunt Històric i Artístic l'any 1968, destaca pel seu ric patrimoni artístic i monumental. 

Envoltada de bells paratges naturals com la Serra d'Escalona, el Pantà de la Pedrera, la Serra d'Oriola, el Turó de l'Agudo i la Serra de la Murada, Oriola ens sorprendrà amb el seu paisatge divers i la seua característica orografia de contrast entre extenses planúries i el perfil de les serres.

Esglésies, palaus, convents i museus, així com llocs emblemàtics vinculats a la vida i l'obra del poeta Miguel Hernández, formen part del seu llegat històric.

Hi podrem assaborir plats tradicionals elaborats amb productes de l'horta, com el putxero amb pilo- ta o els cucurrons i la gran varietat d'arrossos, com ara l'arròs amb costra

És imprescindible tastar la rebosteria conventual.

Mar o muntanya? Per als amants de la naturalesa els paratges d'Orihuela són, sens dubte, un entorn privilegiat.

Pots conéixer l'entorn a través de rutes de senderisme com el PR-CV 59, que puja a la Creu de la Mola i el pas del Gat, el PR-CV 59 Senda de la Mola, l'Itinerari Paisatgístic per la Serra de Sant Miquel o el GR-127 Riu Segura

A més, hi ha altres senders i rutes que ens portaran a conéixer el Molí de la Ciutat, les Sénies Bessones, el Forn de Santa Matilde i el Palmeral, d'origen àrab.

També pots optar per recórrer la Serra d'Escalona i el Pantà de la Pedrera amb bicicleta de muntanya. Els  més  aventurers  potser  prefereixen  escalar  a la Paret Negra i el Triangle Roig, o practicar barranquisme al Barranc de Sanes o al dels Morts

Si prefereixes la mar, a les platges d'Orihuela podràs practicar activitats com paddle surf, surf o vela. I si el que t'agrada és el golf, Orihuela disposa de cinc camps.