Dels cims d'Aitana al Benidorm més cool (Marina Baixa)

La Costa Blanca té contrastos sorprenents que permeten donar salts insospitats entre universos turístics en qüestió de minuts. Com el que ens duu des de Benidorm, la capital del sol i la platja, fins a les belles muntanyes de la serra d'Aitana en un recorregut de menys d'una hora en automòbil. Tant fa per on començar, Vall de Guadalest cap amunt o Vall de Guadalest cap avall, l'experiència serà irrepetible. Si comencem per Benidorm i la resta de municipis costaners de la Marina Baixa, com ara Altea, l'Alfàs del Pi, Finestrat i La Vila Joiosa, el mar estarà sempre present. Cales i platges sense parangó en tot el litoral, esports aquàtics i atraccions com el cable esquí, espectaculars parcs temàtics i d'oci, discoteques i bars per a viure la música sense fre, zones de copes per a tots els gustos i espais urbans amb la signatura dels millors arquitectes i urbanistes com ara Ricardo Bofill (parc de l'Aigüera), Carlos Ferrater (passeig de Ponent) i Oriol Bohigas (passeig de Llevant). Sense oblidar una oferta hotelera i d'allotjament sense parangó i tot el que un turista puga somiar per a cobrir les 24 hores del dia sense deixar de viure experiències.

Tot això sense sacrificar el sabor a mar i la bellesa d'uns entorns respectats gràcies al caràcter compacte de la ciutat de Benidorm, la silueta urbana de la qual és ja una imatge referencial de l'imaginari turístic. A pocs quilòmetres, Altea, amb el seu pintoresc poble rematat per la ja llegendària cúpula blava de l'església de La Nostra Senyora del Consol, ofereix artesania, esports nàutics, una oferta de restaurants més que notable i excel·lents cales.

La Vila Joiosa saluda al mar amb un front litoral de casetes de pescadors pintades de colors que componen una de les estampes més pintoresques de la Costa Blanca. Disposa d'algunes cales i platges d'aigües cristal·lines, com Bol Nou, Paradís, El Torres o Estudiantes, ambientades amb quiosquets, un Museu de la Xocolata i rutes guiades que rememoren les ràtzies dels pirates barbarescos. Sense oblidar les seues festes de Moros i Cristians, declarades d'Interès Turístic Internacional, on destaca l'espectacular «Desembarcament».

Si volem canviar d'aires i donar-nos un respir en les muntanyes, res millor que endinsar-se per la Vall de Guadalest, marc d'un circ muntanyenc de 18 quilòmetres de llarg i quatre d'ample clausurat per les serres de Ponoig (1.181 m.), Aitana (1.558 m.), La Serrella (1.379) i l'Aixortá (1.219). Allí podem visitar el pintoresc poble de El Castell de Guadalest, pujant des de La Nucia, municipi de referència per als esportistes per les seues magnífiques instal·lacions, o bé des de Callosa d'En Sarrià, verger de nespres i parada obligada per a refrescar-se en les fonts de El Algar. En el primer cas passarem per Polop deixant a l'esquerra el Mont Ponoig, batejat com un «lleó dormi» per l'escriptor Gabriel Miró.

Han passat dècades des que feren furor els passejos en ruc-taxi i les paradetes de ponxos però El Castell de Guadalest segueix rebent al turista amb una barreja de solemnitat històrica i caràcter comercial. Museus de curiositats i miniatures i botigues de records posen la salsa, però el recinte fortificat, el castell de San José, la Casa Orduña i les vistes espectaculars del pantà i del Mediterrani, li donen consistència a la visita.

Si disposem de temps ens esperen també belles cases de turisme rural, importants zones d'escalada, (especialment apreciades en tot el món són les escoles del Barranc de l'Arc i els seus voltants, a les quals s'accedeix des de la localitat de Sella), inoblidables recorreguts BTT i el barranc de El Abdet, on podem donar regna solta a la nostra ànsia d'aventura en un paisatge pirinenc.

Molt prop del Castell de Guadalest, el veí poble de Benimantell ens espera cullera al rest per a degustar la famosa olleta en qualsevol dels seus restaurants, mentre Beniardà, Benifato o Confrides ens ofereixen la versió més autèntica d'un poble de muntanya, amb les seues cases emblanquinades, els seus carrers estrets i les seues fonts per onsevulla.